Bekymringer

Kategori:

Bekymringer er de problemer, vi planlægger, som dog sjældent bliver til noget.
Citat: Mark Twain

Den ultimative bekymringsfælde er, når vi begynder at blive bekymrede for vores egne bekymring.  Jeg møder af og til mennesker, som inspireret af new age-filosofier som “The secret” og “loven om tiltrækning” er bange for deres egne tanker,fordi de tror, at deres negative forestillinger vil skabe den fremtid, de frygter.

Men den form for bekymring henter i virkeligheden næring fra en meget tidlig udviklingsfase i barndommen, hvor vores barnlige sind var præget af det, som udviklingspsykologerne  kalder for magisk tænkning.

Som børn lever vi i de første leveår i en magisk verden, hvor vi ikke kan skelne mellem det vi sanser, og det vi forestiller os. Perioden er nemlig præget af en simpel årsag-virknings-tankegang. Hvis vi som børn i denne fase tænker eller forestiller os noget, kan det i vores barnesind lige så godt være virkeligt eller i det mindste blive til virkelighed. Her er et lille eksempel med min søn Oliver, som kan ilustrere den form for tankegang:

Da Oliver var ca. 3 år, havde han som så mange andre børn en periode, hvor han var bekymret for, om der mon var en løve under sengen, i skabet eller andre steder. Og derfor spurgte han flere gange om dagen, om løver var farlige, og om der ville komme en efter ham.

En morgen, hvor løven endnu en gang spøgte i Olivers sind, spurgte han sin mor: mor “kommer der en løve?”

“Nej”, svarede hun endnu en gang tålmodigt og forsikrende. “Der bor slet ikke løver her i Danmark”.

“Heller ikke nu, hvor jeg har talt om den?”, spurgte Oliver så for lige at være helt sikker.

Ja, jeg bliver helt blød om hjertet, når jeg tænker på den lille episode. Store bekymringer hos en lille fyr, som troede, at han på magisk vis ændrede verdens gang med sine egne tanker, og som derfor havde en periode hvor han bekymrede sig en hel del om løver.

Hvis bekymringer i sig selv skabte en grum og grufuld fremtid, ville jeg leve i et konstant helvede. jeg har nemlig brugt en god portion af mit liv på at bekymre mig særdeles meget. Ja, jeg kunne sikkert godt have vundet det uofficielle euroopamesterskab i bekymring  (for mænd) flere år i træk, hvis jeg havde stillet op!

Men heldigvis har Mark Twain ind til nu haft ret. Så hvis du er tilbøjelig til at bekymre dig lige så meget som jeg har gjort i mit liv, kan du fortsat sove roligt om natten. Der kommer ikke nogen løve, uanset hvor mange gange, du tænker på den.

At vi så omvendt i høj grad er i stand til at påvirke vores liv i positiv forstand med kreative og positive forestillinger, er en helt anden snak, og det har jeg givet utallige eksempler på i flere af mine bøger, f.eks. i Coaching og kunsten at leve. Og der er heller ikke nogen tvivl om, at negative tanker og selvkritik på længere sigt kan have en negativ indflydelse f.eks. på vores helbred. Det har bl.a. Deepak Chopra og Bruce Lipton skrevet flere gode bøger om. Og derfor har arbejdet med at livshæmmende overbevisninger i årtier været en del af stort set alle de uddannelses- og udviklingsforløb, som jeg har stået i spidsen for.

Men det er vigtigt, at vi skelner mellem effekten af en moden kreativ tankegang på den ene side, og urealistiske bekymringer, der har sit udspring i barnlig magisk tænkning på den anden. Ellers kommer vi til at leve et liv i frygt, – ikke på grund af selvskabte katastrofer, men fordi det er overordenligt ubehageligt at bekymre sig.  – I det mindste når det foregår på eliteplan! ?

Mange ubekymrede hilsner

Ole Vadum Dahl

Del endelig dette indlæg med alle, der kunne have glæde af at se det.

Søg på bloggen

Mere med Ole

Online

Mentorforløb

Læs mere om Ole Vadum Dahls online mentorforløb.

Læs mere her

Events

ID Academy & Ole Vadum Dahl

Tilmeld dig og læs mere om forskellige events ved ID Academy, hvor Ole bl.a. udbyder Introkurser til Online Mentorforløbet.

TILMELD DIG 〉

IDimensions

Bliv en del af vores online kursusafdeling

På IDimensions……

LÆS MERE 〉

Lær mere

Relaterede indlæg

Skyggen

Skyggen

“Det i dig selv du ikke erkender, vil kaste sin skygge på venner og fjender” Ole Vadum Dahl Det menneskelige sind fungerer på den måde, at vi identificerer os med bestemte sider af vores personlighed og fornægter andre sider. Vi vil typisk helst forstå os selv som...

Rummelighed

Rummelighed

“Det er sjældent andre, der er problemet. Det egentlige problem er som regel de følelser i os selv, vi ikke kan rumme i mødet med andre”.” Ole Vadum Dahl Har du - som så mange andre - bestemte mennesker, du helst undgår, fordi du synes, de er ubehagelige at være i...

Kald

Kald

“Dit dybeste kald i livet handler ikke så meget om, hvad du gør, men mere om med hvilken kvalitet du gør det” Ole Vadum Dahl Det er mit klare indtryk fra arbejdet med tusindevis af mennesker gennem de sidste fire årtier, at vi alle har et kald i livet, uanset om vi...

Online Mentorforløbet

14 ugers online forløb

Inspiration, sparring & udvikling i et nyt perspektiv