“Hvis man har for travlt med at være god, har man sjældent nærvær nok til at gøre det bedste.”

Citat Ole Vadum Dahl

På en café i en lille italiensk by kommer den gode fader Francis til at sidde overfor en ung mor med sit lille barn på skødet. Da den unge kvinde sidder og græder, iler fader Francis over for at hjælpe.”Jamen hvad er der dog i vejen, Seniora?” spørger han deltagende.

“Jo fader” – svarer den unge kvinde hulkende, mens hun ser på sit barn, “alle folk siger, at min lille skat her er så grim.”

“Såh, såh,” svarer fader Francis medfølende. “Det skal De slet ikke tage Dem af, Seniora. Slap De nu bare af, så skal jeg hente en kop kaffe til Dem og en banan til Deres abe.”

 


 

Hvis vi har for travlt med at drage omsorg for forestillingen om os selv som nogle gode mennesker, er vi sjældent nærværende og sensitive nok til at se, hvad andre reelt har brug for.
På den måde kan vi sagtens komme til at gøre ondt værre, selv når vi gerne vil hjælpe.

Der er stor forskel på den omsorg, som udspringer af egoets trang til at præsentere sig selv som kærlig, omsorgsfuld, human etc. på  den ene side, og på den omsorg som kommer naturligt ud af at være dybt forankret i sin essens, den ordløse værenskerne på den anden.

Når vi er identificeret med egoets selvbilleder og fortællinger om sig selv, er vi simpelthen ikke tilstrækkeligt nærværende, og ofte følger der en regning for vores godhed på en mere eller mindre åbenlys måde. Hvis ikke andet føler vi ofte fra det ‘gode og kærlige ego-selv’, at vi ikke får helt den samme mængde kærlighed og omsorg tilbage, som vi ‘helt uselvisk og helt uden forventninger’ giver til andre.

Når vi der imod hviler i vores inderste værenskerne, det som Eckhart Tolle kalder for vores ‘essens-identitet’, er vi langt mere til stede uden nogen forestillinger om os selv som hverken gode eller mindre gode. Vi er der bare med et kæmpe overskud. Vi føler en glæde ved at give uden nogen som helst forvetninger om at få noget tilbage eller ønsker om at få pudset glorien.
Fra essensen slider vi ikke os selv op ved at give mere end vi faktisk har ressourcer til. Overskuddet flyder helt uanstrengt fra hjertet, og fordi vi er så uendeligt meget mere til stede, kan vi meget bedre se, hvordan vi gør en reel positiv forskel for andre.

Hvis du vil have en dybere oplevelse af, hvor radikalt forskelligt en livskvalitet vi har, når vi hhv. lever fra ego-selvet og fra vores essens, så kom og vær med til en af mine ‘Ind i essensen’-aftenworkshops. jeg afholder regelmæssigt workshops i København, Århus, Odense og Silkeborg. Klik her for at se en oversigt over de kommende arrangementer.

Kærlige hilsner
Ole Vadum Dahl

Del endelig dette indlæg med alle, der kunne have glæde af at se det.