“Forholdet til andre bliver aldrig bedre end forholdet til dig selv”

Ole Vadum Dahl

En mand var en gang indlagt på den psykiatriske afdeling, fordi han var gået helt i frø. Ja, faktisk var han så identitetsforstyrret, at han troede, han var et fuglefrø.
Heldigvis kom han i en god behandling hos en førende psykiater på afdelingen, og efter nogle måneder var han tilsyneladende tilbage i sin normale selvfølelse og kunne udskrives fra hospitalet.
Under den afsluttende samtale takkede han psykiateren for den gode behandling og måtte trods alt smile lidt af sig selv. “Tænk at jeg kunne komme så langt ud, at jeg troede, at jeg var et frø” sagde han til psykiateren. “Dejligt at være kommet tilbage til virkeligheden igen og vide at jeg er et menneske”.
Psykiateren ønskede ham alt godt frem efter, og manden forlod glad den psykiatriske afdeling.

En halv time senere dukkede manden dog op igen – ligbleg og med et skræmt udtryk i ansigtet. Han bankede på psykiaterens dør, og da psykiateren åbnede døren, sagde manden: “undskyld at jeg sådan forstyrrer. Lige en sidste ting. – Nu ved jeg jo godt, at jeg ikke er et frø, men hvad med fuglene?”

 


 

Kender du det? Du har arbejdet med dit selvværd, og du er nået frem til, at du faktisk er en ok person. Selvfølgelig er du lige så værdifuld som alle andre. Men måske er du lidt i tvivl om, hvorvidt andre nu også synes, at du er så ok og værdifuld. – Samme historie – selvfølgelig på et andet og lidt mindre dramatisk plan.

Hvis du stadig har ubevidste sider af dig selv, som er selvkritiske, vil du sandsynligvis stadig føle dig dømt, nedvurderet eller nedprioriteret af andre. Vores psyke er desværre sådan indrettet, at den tillægger andre mennesker vores egne ubevidste holdninger. Hvis du havde mulighed for at tjekke det ud, ville du i de fleste tilfælde opdage, at andre mennesker er meget mere positive overfor dig, end du selv tror,. Selvfølgelig vil der nu og da være mennesker, som på grund af deres egne psykiske udfordringer forholder sig kritisk og dømmende overfor dig, men hvis du grundlæggende har en reel positiv selvfølelse, vil du ikke blive ramt af deres negativitet. – Så læg mærke til, om du bliver ramt på din selvfølelse af andre menneskers holdninger og adfærd. I så tilfælde har du måske stadig lidt at arbejde med omkring dit forhold til dig selv.

Heldigvis kan en god psykoterapeut eller identitetsorienteret coach sagtens hjælpe med at få en bedre selvtillid eller selvværdsfølelse. Vi kommer dog først helt ud over problemet med selvfølelsen, når vi finder ‘hjem’ i vores dybeste oplevelse af identitet, det jeg kalder for vores ‘essens’. Vores egentlige dybeste identitet består i modsætning til ego-selvets identitetsfølelse ikke af selvbilleder eller fortællinger om os selv. Essensen er en ren og ordløs oplevelse af at være, af ‘jeg er’ uden begreber. Derfor kan essensen ikke såres eller på anden måde rammes på selvfølelsen.

Få en dybere oplevelse af din egen essens på en af mine aftenworkshops med navnet ‘Ind i essensen’, som jeg afholder regelmæssigt i København, Århus, Odense og Silkeborg. Klik her for at få en oversigt over de kommende arrangementer.

Kærlige hilsner
Ole Vadum Dahl

Del endelig dette indlæg med alle, der kunne have glæde af at se det.