Nogen former for intelligens forekommer mig at være mere intelligente end andre. Den klogeste må være den, der har evnen til at vurdere, hvad der er vigtigst i livet.

Citat: Ole Vadum Dahl

En mand var en dag på vandretur i bjergene. Da han kom til et sted, hvor han kunne se ud over landskabet under sig, fik han pludselig øje på et mærkværdigt syn. En bil kom bakkende op ad bjerget gennem de stejle hårnålesving. Da bilen kom helt op til det sted, hvor han stod og betragtede situationen, kunne han se en meget svedig og anspændt mand hænge halvvejs ud af sidevinduet for at orientere sig bagud, mens han bakkede op ad bjerget.

Manden i bilen stoppede op og hilste, og vandringsmanden spurgte ham forundret, hvorfor han dog bakkede op ad bjerget.

“Jeg skal op til klosteret oppe på bjerget med nogle varer”, svarede manden, “og jeg er ikke sikker på, at der er plads til at vende bilen der oppe.”

Efter at have holdt en lille pause og fået tørret sveden af panden fortsatte manden i bilen sin udmattende køretur baglæns op ad den smalle bjergvej.

Efter nogle timer kunne vandringsmanden høre en bil komme kørende langsomt ned ad bjerget, og da den rundede det næste sving, kunne han se, at det var den samme bil, som han havde set på vej op ad bjerget tidligere på dagen. Endnu en gang mødte der ham et overraskende syn. Bilen kom nemlig bakkende ned, og denne gang var manden i bilen endnu mere anspændt og opkogt.

“Jamen dog, hvorfor i alverden kommer du nu også bakkende ned?”, spurgte vandringsmanden, da manden i bilen stoppede op og hilste endnu en gang.

“Jo”, svarede han, “der var alligevel plads nok til at vende der oppe!”

 


 

Kender du det, at det du egentlig gerne vil, og det du konkret gør i dit liv, ikke altid hænger helt sammen?

Gør du sommetider livet mere besværligt for dig selv, end du faktisk behøvede, fordi du ikke får stoppet op, får tjekket situationen rigtigt ud og får den afstemt med dine oprindelige gode intentioner og mål?

Fortsætter du nu og da mere eller mindre automatisk ud af en tangent, selv om  du godt ved, at den ikke fungerer?

Er du midt i hverdagens travlhed og stress tilbøjelig til at glemme det, du godt ved er sandt og allervigtigst i dit liv?

De fleste af os havner på et tidspunkt i hamsterhjulet og glemmer, hvorfor vi egentlig gør det vi gør. Vi bliver taget af livets omstændigheder og får enten ikke taget de rigtige beslutninger eller får slet ikke taget nogen. Eller endnu værre, vi får igen og igen gjort noget, vi i bagklogskabens ulidelige klare lys godt kan se, giver os selv og andre unødvendige problemer.

Dermed får vi et langt fattigere liv end vi kunne, hvad livskvalitet angår.

Der findes mange former for intelligens. Den vigtigste må være evnen til at vurdere fra øjeblik til øjeblik, hvad der er allervigtigst i livet. –

Heldigvis er vores intelligens ikke statisk. Den kan udvikles på mange fronter. De fleste af os er også langt mere intelligente, end vi selv ved, men vores intelligens bliver desværre ofte hæmmet ganske meget af spændinger, indre konflikter og et generelt alt for lavt niveau af nærvær, opmærksomhed og åbenhed.

Måske er det derfor, at adskillige videnskabelige undersøgelser uafhængigt af hinanden påviser, at mennesker bliver betragteligt mere intelligente, når de praktiserer en form for meditation og mindfulness, som faktisk fungerer for dem. Og vi bliver ikke kun kognitivt mere intelligente af at meditere. Hvis vi mediterer på en måde, som ‘vækker’ vores essens vores inderste og dybeste værenskerne, vores egentlige oprindelige identitet, så begynder vi, som buddhisterne siger, også at ‘tage gode beslutninger’. Vi bliver med andre ord mere ‘kloge på livet’ generelt.

Det er så ifølge min mere end 35 års erfaring med meditation vigtigt, at vi finder en meditationspraksis, som fungerer godt for os. Mennesker er vidunderligt forskellige, og forskellige tilgange til mindfulness og meditation fungerer mere eller mindre godt fra person til person. Derfor er det vigtigt at få sparring fra en erfaren instruktør i meditation i stedet for bare at følge en gængs standardiseret meditationsmetode uden at få individualiseret hjælp til sin praksis ud fra sit unikke gemyt og aktuelle erfaring.

Kom og oplev en tilgang til meditation, som har vist sig at fungere overordentligt godt for de fleste mennesker. Jeg afholder jævnligt meditative aftenworkshops med titlen ‘Ind i essensen’, hvor du kan få en oplevelse af en dyb meditativ ro og en forøget fordybelse ind i din essens. Se en oversigt over de næste workshops her: Ind i essensen

Der er jævnligt workshops i København, Århus, Silkeborg, Odense, Roskilde og på Drueholm mellem Køge og Ringsted.

Hvis du gerne vil have en mere dybtgående og individualiseret træning i meditation og udvikle en unik essentiel livspraksis, der generelt gør dig mere intelligent og klog på livet, så kig nærmere på Essential Life Practitioner-forløbet. Du kan læse mere her: www.vadumdahl.dk

Mange kærlige hilsner
Ole Vadum Dahl

Del endelig dette indlæg med alle, der kunne have glæde af at se det.