Selvkritik

Kategori:

“Hvis vi sagde det samme til vores venner, som vi sommetider siger til os selv, havde vi ikke nogen venner”.
Ole Vadum Dahl

Er du også en af dem, som er rigtig hård ved dig selv? Er du din egen værste kritiker?
Mange af os ville aldrig slippe afsted med at udvise den samme holdning overfor andre, som vi har overfor os selv. Det ville hurtigt ødelægge vores relationer. Andre ville opleve os som dømmende, nedladende, bebrejdende, arrogante og meget andet negativt, hvis vi sagde det samme til dem, som vi bevidst eller ubevidst får sagt til os selv. – men hvorfor nu det?

Selvkritik på denne destruktive måde har sin oprindelse tidligt i livet, og hvor barokt det end kan lyde, er det en psykisk forsvarsmekanisme.

Hvis vi som børn igen og igen blev mødt med kritik og bebrejdelser af betydningsfulde voksne, og måske endda havde fornemmelsen af, at vi aldrig kunne stille en af eller begge vores forældre tilfreds, uanset hvor meget vi anstrengte os, så har vi fået skabt en indre kritiker, som på mange måder er en tro kopi af de ydre kritikere.

Formålet med denne mekanisme er, at hvis vi kan være på forkant med kritikken og revse os selv på forhånd, så kan vi måske nå at rette ind og opføre os på en måde, som vil være mere acceptabel for de voksne. Så vi kommer så at sige kritikken i forkøbet, får justeret vores adfærd, og håber så ubevidst at vi på den måde undgår kritikken udefra. – Hmmm, – hvis det så bare virkede! – Men det gør det sjældent.

Mange af os fortsætter med at kritisere os selv langt op i livet som en helt automatisk og reaktiv mekanisme, – med en dårlig selvfølelse og en stærkt begrænset livskvalitet til følge.

Så hvad gør vi ved det? Hvordan bliver vi bedre venner med vores værste sider?

Indenfor ID-terapi, som jeg udviklede op igennem slut 90erne og 0erne, har vi et stærkt fokus på at bevidstgøre de ubevidste personlighedssider som eksempelvis den indre kritiker og få brudt identifikationen med de dele af os, som mere eller mindre ubevidst martrer os og kører os rundt i manegen i vores liv. Vi har udviklet en række metoder, som effektivt kan hjælpe os med at bryde ud af de smertefulde roller og reaktioner og som en ekstra bonus oven i købet komme i kontakt med det, vi i virkeligheden er. Det overordnede formål med ID terapi, coaching og selvudvikling er at finde ind til vores oprindelige værenskerne, vores essens, som er kilden til både glæde, kærlighed og frihed i vores tilværelse. Vi har mulighed for at finde ind  til et sted indeni, hvor negative selvbilleder bliver erstattet af en helt enkel og frydefuld oplevelse af bare at være.

mange kærlige hilsner

Ole

Del endelig dette indlæg med alle, der kunne have glæde af at se det.

Søg på bloggen

Mere med Ole

Online

Mentorforløb

Læs mere om Ole Vadum Dahls online mentorforløb.

Læs mere her

Events

ID Academy & Ole Vadum Dahl

Tilmeld dig og læs mere om forskellige events ved ID Academy, hvor Ole bl.a. udbyder Introkurser til Online Mentorforløbet.

TILMELD DIG 〉

IDimensions

Bliv en del af vores online kursusafdeling

På IDimensions……

LÆS MERE 〉

Lær mere

Relaterede indlæg

Skyggen

Skyggen

“Det i dig selv du ikke erkender, vil kaste sin skygge på venner og fjender” Ole Vadum Dahl Det menneskelige sind fungerer på den måde, at vi identificerer os med bestemte sider af vores personlighed og fornægter andre sider. Vi vil typisk helst forstå os selv som...

Rummelighed

Rummelighed

“Det er sjældent andre, der er problemet. Det egentlige problem er som regel de følelser i os selv, vi ikke kan rumme i mødet med andre”.” Ole Vadum Dahl Har du - som så mange andre - bestemte mennesker, du helst undgår, fordi du synes, de er ubehagelige at være i...

Kald

Kald

“Dit dybeste kald i livet handler ikke så meget om, hvad du gør, men mere om med hvilken kvalitet du gør det” Ole Vadum Dahl Det er mit klare indtryk fra arbejdet med tusindevis af mennesker gennem de sidste fire årtier, at vi alle har et kald i livet, uanset om vi...

Online Mentorforløbet

14 ugers online forløb

Inspiration, sparring & udvikling i et nyt perspektiv