Historien om Abdallah og kamelerne

Godnathistorier for voksne 3

“Stol på Gud men lås din cykel”.
Ole Vadum Dahl

Mon ikke denne overskrift næsten forklarer sig selv? Det er min omskrivning af et arabisk ordsprog, som lyder: ”Stol på Allah men bind din kamel.
Her er en lille anekdote, som giver lidt baggrundshistorie.

I mellemøsten var der engang en Sufi-mester, som rejste rundt fra by til by fra oase til oase med sin tro tjener og discipel Abdallah.

Ud over at Abdallah dagligt modtog sine åndelige belæringer, havde han til opgave at opvarte sin læremester. En af de daglige opgaver gik netop ud på at sørge for kamelerne, når han og hans lærermester var nået frem til et nyt sted. En morgen da Abdallah og hans mester var stået op efter at have overnattet på et herberg, var kamelerne imidlertid løbet væk.

“Hør Abdallah”! udbrød Sufi-mesteren. “Har du ikke bundet kamelerne”?

“Nej kære Mester”, svarede Abdallah. “Du har jo netop hver eneste dag de sidste uger belært mig om, at jeg skal stole på Allah og overlade mit liv i hans hænder. Så jeg lod Allah passe på kamelerne”.

“Jo, jo, kære Abdallah. Det er også sandt, men husk at Allah har kun dine hænder. Så stol på Allah, men bind din kamel”!

Jeg synes, at den ovenstående anekdote er en vidunderlig metafor på balancen mellem på den ene side at have tillid og overgive os til noget, som er større end os selv, og på den anden side at tage ansvar og deltage aktivt i livet og gøre alt hvad vi kan, for også selv at skabe det liv vi selv oplever som kærligt, meningsfyldt og glædeligt.

Mange mennesker, der oplever sig selv som ‘spirituelle’, tenderer desværre til i overført betydning at overlade kamelerne til Allah’. Indenfor især new age-filosofierne huserer der en myte om, at man kan visualisere sig til alting, at man ‘bare’ kan meditere os til en bedre verden osv. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi bliver mere harmoniske, kærlige og intelligente af at meditere. Det er videnskabeligt veldokumenteret. Vi kan også i høj grad påvirke vores liv i en positiv retning ved at visualisere og tænke positivt. Det viser min egen erfaring også med al tydelighed. –
Der skal bare også konkret handling til. – jeg elsker begrebet ‘spirituel aktivisme’, hvor vi både fordyber os meditativt, åbner hjertet og giver vores liv en retning ud fra dybere livsværdier, SAMTIDIGT MED at vi engagerer os i det samfund og i de mennesker, som omgiver os. Kom nu ud og del dit lys! Der er så meget brug for det i den konkrete hverdag.
Nogle ’spirituelle’ mennesker har fået kamelerne så meget galt i halsen, at de forveksler engagement og konstruktiv samfundskritik med negativitet. De forveksler sund skepsis med ‘dårlig energi’, eller at man i bedste fald ikke har tillid til ‘noget større’. – I så tilfælde var både Jesus, Mahatma Ghandi, Nilson Mandela m.fl. nogle negative fyre! –
Så lad os se, om vi kan finde balancen mellem tilliden til det gode på den ene side og engagementet og medansvarligheden på den anden. Så er vi ikke længere hallige, dvs. ligesom halve men hellige, dvs. ligesom hele.

mange kærlige hilsner

Ole (Lukøje) Vadum Dahl

PS. Del endelig denne lille anekdote med alle, der kunne have glæde af at læse den.

Del endelig dette indlæg med alle, der kunne have glæde af at se det.

Søg på bloggen

Mere med Ole

Online

Mentorforløb

Læs mere om Ole Vadum Dahls online mentorforløb.

Læs mere her

Online

Tag en online relationscoach uddannelse

Med Ole Vadum Dahl…

LÆS MERE 〉

Lær mere

Relaterede indlæg

Hvad du ønsker skal du få – eller?

Hvad du ønsker skal du få – eller?

Måske vi går og drømmer om mirakler og forvandling, og ønsker os så inderligt, at lykken står os bi. Men sidder vi på hænderne og håber uden handling, så ligger vi som vi har redt, mens lykken går forbi. Ole Vadum Dahl I Jerusalem skulle der efter sigende være en...

Historien om de tre munke

Historien om de tre munke

Godnathistorier for voksne 8 Måske kender du historien om de tre munke. Munkene kommer fra hvert deres munkeorden og har en meget from og beskeden snak om fortrinene ved hvert deres kloster. Den første munk siger: "I må indrømme, at hvad angår samarittertjeneste og...

Online Mentorforløb

Inspiration, sparring & udvikling i et nyt perspektiv