Er du interessant, eller er du interesseret?

Kategori:

“Langt større end den kortvarige glæde ved at  være interessante for andre, er den dybe og varige glæde ved at være interesseret i livet.”
Ole Vadum Dahl

Har du lagt mærke til, at det er et hårdt job at være god nok, attraktiv nok, interessant nok osv. osv. for andre? – Hvis de andre så for pokker bare var enige om, hvordan de gerne ville have en!  😕 Men det er de så tydeligvis meget sjældent! 😵 – Oscar Wild skulle engang have sagt: “Vær dig selv. De andre er taget”. – Så den opfordring kunne jeg jo så bare give videre, men hvad vil det sige at være sig selv?

Fra vores almindelige ‘ego-bevidsthed, dvs. den almindelige personlighed forsøger vi mere eller mindre ubevidst at skaffe os sikkerhed og tryghed ved at fremstå på bestemte måder overfor andre for at få deres anerkendelse og accept. Noget i os tror, at hvis andre ser de sider af os, som vi ikke selv kan lide, eller som vi tror at andre ikke vil bryde sig om, så vil vi blive set skævt til, kritiseret eller i værste fald afvist og skubbet væk.

Konsekvensen er, at vi  – igen ofte ubevidst – forsøger at præsentere et bestemt image udadtil, og reelt  stresser os selv ved konstant at skulle forsvare et bestemt positivt selvbillede. Paradoksalt nok virker dette ubevidste forsøg på at fremstå i et bestemt positivt lys som oftest stik modsat de gode intentioner. Vi risikerer nemlig at gå på kompromis med ærligheden, autenciteten og vores egne dybeste værdier, og det ødelægger snarere vores relationer end det forbedrer dem.

Fra essensen, vores inderste spirituelle værenskerne og identitet derimod forsøger vi ikke at være nogen eller noget. Fra essensen ER vi bare. Og når vi ikke har så travlt med at være interessante, har vi pludselig et enormt overskud til at interessere os for livet og genopdage magien og mystikken i stort og småt.

Og læg mærke til, at mennesker der hviler i sig selv, som bare møder os åbent uden at fremstille sig selv på en bestemt måde, er rigtig dejlige at være sammen med. De er nærværende og varme, og vi kan slappe af i deres selskab, fordi vi kan mærke deres ærlighed, autencitet og rummelighed. Det gør såmænd ikke så meget, hvis de også har lidt særheder og menneskelige fejl på nogle områder, fordi de ikke forsøger at skjule det eller foregive noget andet. Mennesker der står ved sig selv på godt og mindre godt, gør os trygge, fordi vi kan stole på dem. – ‘What you see, is what you get’.

Men hvordan kommer vi der hen, hvis vi nu er kommet i kløerne på vores egen indre præstationsangste, anerkendelseshigende, pleasende eller opmærksomhedssøgende side etc.? – Det lyder så let: “Du skal bare være dig selv”, – og det ved vi jo godt, ikke er helt så nemt endda, når først vi er blevet taget af frygten for ikke at være gode nok, for at være forkerte, kedelige, uinteressante, for meget, for lidt osv. osv. –
Men der findes faktisk en vej.

Min måde at hjælpe mennesker med at blive sig selv på i dybeste forstand består af flere elementer.
For det første er vi selvsagt nødt til at blive bevidste om, de ellers ubevidste sider af vores personlighed, som kører os rundt i manegen i vores liv. Det kan i sig selv være udfordrende, fordi det netop er så ubevidst for os, hvornår vi så at sige bliver overtaget af den præstationsangste, usikre, pleasende eller andre anerkendelsessøgende sider.
For det andet skal vi have det fornødne psykologiske værktøj til at bryde ud af de ufrivillige roller, så vi kan ’sætte sjælen fri’.
Og endeligt skal vi have gang i en slags åndelig fitness-træning, som gradvist styrker kontakten til vores inderste  autentiske værenskerne, vores dybeste identitet, så vi kan begynde at leve mere fra det naturlige, åbne og allermest frydefulde sted indeni.
Jeg siger ikke, at det er noget, vi lige klarer weekenden over, men det kan lade sig gøre, og processen der hen imod kan faktisk være både fascinerende og til tider underholdende, hvis vi griber det rigtigt an.

På alle mine kursus- og uddannelsesforløb er det en helt grundlæggende del af læringen og udviklingen at hjælpe mennesker med at blive mere sig selv i denne dybere spirituelle forstand, og det har det efterhånden været i rigtig mange år både på den kvalitetsgodkendte psykoterapeutuddannelse på ID Academy og på mine seneste kursus- og mentorforløb på ID WebAcademy.

Kig nærmere på vores websider, hvis du vil vide mere om, hvordan mit fantastiske team af undervisere og jeg selv arbejder med menneskelig udvikling og trivsel.
www.idacademy.dk

Hav en fantastisk ‘interessant’ og dejlig weekend.
Mange kærlige hilsner
Ole

PS. Se eventuelt nærmere på mit kommende 8 ugers online kursusforløb ’Tid til forandring’ på www.tidtilforandring.nu

Del endelig dette indlæg med alle, der kunne have glæde af at se det.

Søg på bloggen

Mere med Ole

Online

Mentorforløb

Læs mere om Ole Vadum Dahls online mentorforløb.

Læs mere her

Online

Tag en online relationscoach uddannelse

Med Ole Vadum Dahl…

LÆS MERE 〉

Lær mere

Relaterede indlæg

Hvor kommer lykken fra?

Hvor kommer lykken fra?

Jagter du som så mange andre lykken udenfor dig selv? Tænker du, at glæden og meningen med dit liv kommer med et godt parforhold, et bedre job, en bedre økonomi etc.? - Og ja, en dejlig kæreste, en fed karriere, en bedre løn og andre ydre omstændigheder kan godt give...

Selvudvikling, selvindvikling eller selvafvikling?

Selvudvikling, selvindvikling eller selvafvikling?

”Selvudvikling er ikke at udskifte vores negative forestillinger om os selv med et mere positivt selvbillede. Egentlig selvudvikling er at fremelske noget smukt og forunderligt, som allerede eksisterer inde i os” Ole Vadum Dahl Den berømte italienske kunstner...

Er virkeligheden virkelig?

Er virkeligheden virkelig?

”Uanset hvor tæt tågen er i dit liv, skinner solen altid lige bag skyerne” Ole Vadum Dahl Kender du det? Du sidder i flyet på startbanen, klar til take off på en grå og halvmørk vinterdag. Det har været gråt, grumset og halvmørkt i flere dage, og solen har slet ikke...

Online Mentorforløb

Inspiration, sparring & udvikling i et nyt perspektiv